Stockholms 10 Bästa Slott

Här är Stockholms läns bästa slott, och varför de är värda ett besök.

Översikt: Stormaktstidens skrytbyggen, romantiska tillflyktsorter och moderna slottsweekends. Stockholms län kryllar av slott, här är de absolut bästa, och vad de har att erbjuda.

1. Drottningholms slott


Drottningholms slott började byggas under 1600-talet för drottning Hedvig Eleonora och präglas av stormaktstidens arkitekturideal. År 1757 köpte staten godset, och 1762 blev det ett kungligt slott. Slottet användes främst för nöjen snarare än som familjebostad och har genom åren använts vid olika hovceremonier och evenemang. Slottsparken är både stor och storslagen, med en av Europas äldsta bevarade operascener och det kinesiska lustslottet Kina slott. Parken kombinerar barockträdgård med engelska landskapsparker och är idag ett UNESCO-världsarv

Café: Karamellan Café + parkcafé vid Kina slott
Restaurang: Punschverandavillan
Museum: Slottsinteriörer, teater, Slottsbibliotek och guidade visningar

Kina slott är ett färgstarkt lustslott i kinesisk stil, byggt på 1700-talet och hittas i slottsparken.

2. Kungliga slottet


Kungliga slottet är Sveriges officiella kungliga residens. Det 325 år gamla barockpalatset i romersk stil invigdes 1754 på platsen där det gamla slottet Tre Kronor brann ned. Slottet omfattar omkring 1 400 rum vilket gör det till en av världens största slottsanläggningar. Här sker vaktskifte, något som lockar många turister. Den mest ceremoniella varianten äger rum kl. 12:15 på vardagar och kl. 13:15 på söndagar och helgdagar.

Museum: Skattkammaren, Gustav III:s antikmuseum, guidade visningar

3. Vaxholms Kastell


För att ta dig till Vaxholms kastell behöver du åka båt eftersom fästningen är strategiskt placerad i Stockholms skärgård. Du kan ta M/S Korsön från Vaxholm och båtarna går under hela dagen. Fästningen byggdes av Gustav Vasa år 1548 som ett sjöförsvar och har genom åren även fungerat som fängelse för krigsfångar. En total ombyggnad på 1800-talet gav kastellet dess nuvarande sjöstjärneform och höga murar i fransk fästningsstil. I dag huserar fästningen ett museum som berättar om dess rika försvarshistoria. Här kan du även delta i "Fångarna på Kastellet": En lagbaserad utmaning där grupper navigerar mellan stationer med olika uppgifter. Aktiviteten passar för 10–100 personer och kräver förbokning. Boende finns även i form av en bed and breakfast för den som vill spendera natten.

Café: Bistro Kastellet
Restaurang: Pansarbatteriet för förbokade sällskap
Bar/Lounge: gemensam lounge för B&B-gäster
Boende: Kastellets Bed & Breakfast (27 rum)
Museum: Vaxholms fästningsmuseum


4. Skoklosters slott


Skokloster är ett barockslott från stormaktstiden och Sveriges största privatpalats. Visst, rent tekniskt ligger det i Uppsala län men med tanke på den storslagna arkitekturen och det faktum att det bara är en dryg timme från Stockholm platsar det ändå självklart på listan.  Bygget påbörjades 1654 av fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel men avstannade 1676 i samband med hans död, och slottet har därför aldrig färdigställts helt. De åttkantiga hörntornen med sina karakteristiska hättor är ovanliga i Sverige och inspirerade av polska fästningar. Här finns över 100 rum, alla bevarade i ursprungligt skick. Dessutom rymmer slottet ett världskänt bibliotek och över 8 000 konst- och vapenföremål.

Café: slottscafé med lunch och fika
Museum: guidade visningar, utställningar, museibutik

5. Rosersbergs slott


På 1600-talet satte Gabriel Bengtsson Oxenstierna sin prägel på Rosersberg genom att låta uppföra ett slott i preussisk stil. Slottet bytte snart ägare och blev statligt 1757, för att senare ingå i den kungliga samlingen. När 1800-talet närmade sig genomgick byggnaden en omgestaltning i sengustaviansk anda. I dag är Rosersbergs slott känt som det bäst bevarade svenska exemplet på sengustaviansk palatsinredning och anses vara ett av de främsta exemplen på ett smålustslott som Stockholm kan erbjuda. Här finns dessutom en egen slottspark, ett café och ett eget bryggeri.

Café: café i flygeln med bakverk och smörgåsar
Restaurang: slottsrestaurang med nordisk-fransk meny
Bar: slottsbar med egen ölproduktion
Brunch: slottsmatiné vid högtider
Boende: Rosersbergs Slottshotell med 64 rum
Museum: guidade visningar i paradvåningen


6. Engsholms slott


Engelsholms slott, som ofta kallas "Sveriges sista vasaborg", är ett 1900-talsslott i nyrenässansstil. Slottet är omgärdat av en vacker park med täta grönområden och erbjuder både hotell och konferensfaciliteter. Den historiska slottsmiljön gör det till en utmärkt destination för en avkopplande weekend, eller en perfekt lokal för lite finare fester och evenemang.

Café: sommarsäsongs café i parken
Restaurang: Barockmatsalen för lunch och middag
Bar: slottsbar i entrén med enklare mat
Boende: 54 hotellrum och svit

7. Steninge slott


Steninge slott är ett av Sveriges mest välbevarade barockslott, känt för sin distinkta gulfärgade fasad och den pampiga terrassen med utsikt över Mälaren. Invändigt finns rum bevarade från både stormaktstiden och den gustavianska eran med den praktfulla Röda salongen som husets mest iögonfallande rum. Slottet är privatägt och inte öppet för allmänheten men omgivningarna bjuder på mycket att upptäcka. I direkt anslutning till parken ligger Stenladan. Idag fungerar den som en livfull samlingspunkt med butiker, café och restaurang.

Café: Steninge Bruk i Stenladan
Restaurang: rustik cafémat och grillbuffé
Brunch: helgbrunchbuffé i Slottsgallerian


8. Rosendals slott


Rosendals slott är ett praktexempel på Karl Johan-stilen. Byggt 1826 av Napoleonsälskaren Karl XIV Johan, var det aldrig avsett för boende utan för kungliga mottagningar och ceremoniella evenemang. Idag fungerar slottet som museum. Området runt slottet bjuder på flera historiska byggnader, inklusive den blåmärkta Drottningens paviljong, stall och iskällare, samt Orangeriet, ett mysigt café som tidigare fungerade som statens odlingsplats för värmekrävande växter. Läs mer om fiket i vår lista som samlar Stockholms bästa kaféer och fik här. 🍰

Café: Rosendals Trädgårdskafé med vedugnsbageri och helgbrunch
Bar: vin och öl i växthus/uteplats
Brunch: helgbrunch i trädgårdskaféet
Museum: slottsmuseum men inga konstutställningar öppna kontinuerligt

9. Ulfsunda slott


Sedan det uppfördes på 1600-talet av fältmarskalk Lennart Torstensson har Ulfsunda slott behållit sin karolinska stil genom åren. Slottet består av två separata paviljonger som är sammanlänkade av en högre mittbyggnad. Idag har det förvandlats till ett hotell och en konferensanläggning, med 54 hotellrum och en riktigt schyst vinbar som lockar besökare på helgerna, där de kan njuta av ett glas i en tidstypisk miljö.

Café: slottsfika som del av spa-paket
Restaurang: avsmakningsmenyer med champagnefokus
Bar: vinbar/Champagnebar på helger
Brunch: Champagnebrunch
Boende: 54 unika hotellrum

10. Tyresö slott


Tyresö slott är ett imponerande exempel på svensk slottsarkitektur från 1600-talet. Det ursprungliga slottet hade två höga gaveltorn och fristående tvåvåningsflyglar med kopparklädda spiror längs sidorna, vilket gav byggnaden en storslagen och distinkt profil. Slottet är omgivet av Tyresö slottspark, en av de första engelska landskapsparkerna i Sverige. I slottsområdet finns också Tyresö kyrka. Ett sällsynt exempel på en välbevarad landsbygdskyrka från stormaktstiden.

Café: Borggårdscaféet med smörgåsar och våfflor
Restaurang: Tyresö Slottskrog
Bar: ingår i restaurangen
Brunch: helgbrunch vid Slottskrogen

10. Åkeshofs slott


Åkeshofs slott uppfördes på 1600-talet av riksmarskalk Åke Axelsson Natt och Dag och fungerar idag som en konferensanläggning med 23 rum. Många av slottets konst- och möbeldetaljer, såsom utsirningar, kakelugnar och dörröverstycken, är bevarade i rokokointeriör från 1700-talet. Under sommaren förvandlas terrassen till en cava-bar, och i slottet finns även en vegetarisk gourmetrestaurang.

Café: ingen separat servering (frukostbuffé i matsalen)
Restaurang: Råkoko med växtbaserad meny
Bar: sommar-cava-bar på terrassen
Brunch: à la carte-brunch varje lördag
Boende: 23 hotellrum

Liknande artiklar